Az Épületgépészetről

Épületgépészet fűtés, hűtés és HMV

Az épület gépészet egy ingatlanban komplex rendszer sosem szabad azt csak egy ponton átalakítani, mindig érdemes komplex megoldásokban gondolkodni.

futes_

Fűtés

A fűtési rendszer átalakítása előtt érdemes figyelembe venni a meglévő rendszerek elemeit és a rendelkezésre álló adottságokat (pl. van-e földgáz bevezetve, vagy csak villamosárammal működő megoldásokra van lehetőség).

Egy jól működő, hagyományos padlófűtéssel vagy radiátorokkal kialakított fűtési rendszer esetén elegendő lehet kondenzációs kazánra történő csere.

Kondenzációs kémény kialakítása is szükséges (dupla falú kémény, a tiszta levegő beszívása is ezen keresztül történik).

A hőleadók esetén az öntöttvas, tagos radiátorok cseréje erősen javasolt, acél lapradiátorokra, termoszeleppel szerelve.
A fűtéskorszerűsítések között, ez a legkisebb költséggel megvalósítható gépészeti beruházás.

Alternatív megoldásként hőszivattyú vagy faelgázosító kazán alkalmazása javasolt. Kis méretű lakások esetén az inverteres klíma is megoldást jelenthet, hiszen fűtési és hűtési igényt is el tud látni.  Távfűtéssel ellátott épületek esetén, gépészeti korszerűsítés csak szabályozással és hőmennyiség mérőkkel lehetséges.

Társasházak esetén amennyiben házközponti fűtés van, közös vizsgálat és döntés szükséges a korszerűsítéshez.

HMV (használati melegvíz) ellátás

A leggyakrabban villanybojlerrel történik, de helyette érdemes a fűtéskorszerűsítési megoldással egyszerre korszerűsíteni és egy összehangolt rendszert létrehozni.
Pl. kondenzációs kazán kombinált melegvíz tárolóval való alkalmazásával, hőszivattyú esetén friss víz modul beépítésével.

Hűtés

Általában split klímák találhatók az ingatlanokban a nyári hőterhelés enyhítésére.

Alternatív megoldásként hőszivattyú használata lehetséges, mely esetben a COP érték 3,4-nél nagyobb. Gyártói adatlapon ellenőrizhető.

Társasházak esetében központi hűtőrendszer alkalmazása is szóba kerülhet, akár kondenzációs folyadékhűtő, akár VRV/VRF rendszerben. Javasolt épületgépész szakember bevonása.

A leghatékonyabb üzemeltetéshez a nyílászárók árnyékolásának megoldása is javasolt. Korszerűsítési tervezést megelőzően érdemes megvizsgálni az ingatlan villamos hálózatát is. Ez szintén meghatározhatja a fejlesztés menetét, elektromos fűtésre váltáskor kiemelten fontos, a megnövekedett terhelés miatt.

hutes