A Megújuló energiaforrásokról

Megújuló energia alkalmazási lehetőségei

Manapság rengeteg lehetőség közül választhatunk. A legelterjedtebbek a Napelem, Napkollektor és a hőszivattyú.

megujjulo_energia

Napelem

A napelem villamosenergiát állít elő. Pontos méretezése szükséges, a fogyasztási számla erejéig, így a villanyszámla kb 95%-kal csökkenthető, ezzel elkerülve a rendszer túlméretezését. A fennmaradó 5% a szolgáltató rendszeres havi költségei miatt maradnak pl. rendszerhasználati díj. Amennyiben nő a villamos áram felhasználás igény, a napelemes rendszer bővíthető. Társasházak esetén közös döntés szükséges és a közös fogyasztás ellátásra. 

Jelenlegi jogszabályoknak megfelelően a hálózati visszatáplálás szünetel a hálózat fejlesztés lezárásáig. Energiatároló alkalmazásával (akkumulátor) a továbbiakban is lehetséges napelemek telepítése.

További információk: https://www.mnnsz.hu/

Napkollektor

Melegvizet állít elő. Több fős háztartások esetén érdemes alkalmazni, ahol nagy a használati melegvíz (HMV) igény.

Amely megtakarítás éves viszonylatban elérheti a 60-65%-ot is.

Vákuumcsöves változata fűtés rásegítésre is alkalmazható, mellyel a fűtési költségek 20-25%-a megtakarítható.

További információk: https://www.mnnsz.hu/

hoszivatyu

Hőszivattyú

Csak szigetelt, megfelelő nyílászáróval rendelkező épület esetén hatékony.

Típusok:

  • levegő-levegő hőszivattyú – levegőből nyerjük a hőt
  • levegő-víz hőszivattyú – levegőből nyerjük ki a hőt és vizet melegítünk vele
  • víz-víz hőszivattyú – talajvizet használjuk a meleg előállításához
  • talajszondás hőszivattyú – a geotermikus hőt (földhő) hasznosítjuk

Képes ellátni az épület fűtési, hűtési és HMV igényét is, üzemeltetése villamosárammal történik, melyhez szolgáltatótól igényelhető H és GEO tarifa, az alábbiaknak megfelelően:

B GEO árszabás

Kedvező áramtarifa a hőszivattyú működtetéséhez; a berendezés vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, 2x maximum 2 óra megszakítással.
(Egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre.)

H árszabás

Speciális árszabás hőszivattyú és megújuló energiából épület hőellátását biztosító berendezés részére; külön mért felhasználói áramkör, egész napos vételezési lehetőség, napszaktól függetlenül, fűtési idényen kívül az A1 árszabás magasabb díjtétele érvényes, a fűtési idényben (október 15. és április 15 között) a legalább 3,4 szezonális fűtési jóságfokú hőszivattyúk, azaz napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épületek hőellátására hasznosító berendezések és ezen berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek

Forrás: https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi/

Biomassza – Faelgázosító kazán

Ez a leginkább helyigényes fűtési módszer, ha rendelkezésre áll könnyen elérhető faanyag, beépíthetünk valamilyen biomassza kazánt, leggyakrabban hasábfa tüzeléssel.

A leghatékonyabb biomassza kazán típus, 85-95% tüzeléstechnikai hatásfok is elérhető.

A fa elégetése gyakorlatilag két lépcsőben történik. Először viszonylag alacsony hőmérsékleten, csökkentett levegő hozzáadása mellett elgázosodik a fa éghető tartalma, majd levegő hatékony bekeverésével ez az éghető gáz ég el magas hőmérsékleten, magas tüzelési hatásfokkal.

Szabályozása hatékonyan puffer tárolóval lehetséges.

Alkalmazható kombinált fűtési rendszerek esetében is. (Más hőtermelő berendezésekkel együtt is használható; pl. kondenzációs kazán)

shutterstock_1761382850 (1)